tisdag, juni 2

åh nej


Jag fick precis ett mail om en sida som heter Cravings som går ut på att företag lägger ut produkter som sedan bloggare skriver om och länkar till. För att citera mailet: 
Antingen så får du helt enkelt 1 krona per klick som dina läsare i din blogg skapar eller så får du 15 kronor då dina besökare köper varan som du lagt ut en annons för, det här kallas order och ger mer pengar. Du kan även ställa in så du får ett mail då det kommit in nya, roliga, cravings. En gång per dag så uppdaterar vi din kassa och visar hur mycket du tjänat under dagen. En gång i månaden så sker en utbetalning (om du tjänat över 1 000:-) till det konto som du angivit på sidan.
Nu vet jag inte riktigt hur dessa länkar kommer se ut i inläggen, hur tydligt det är att det faktiskt är reklam bloggarna skriver om. Det skulle jag gärna vilja veta, men jag hittar knappt någon information på sidan förutom de rekommendationer sajten får från populära bloggerskor...

Känns det inte ganska mycket som samma sorts smygreklam som bland annat Blondinbella blivit anklagad för? Om inte bloggarna har varit stora hemliga reklampelare tidigare så är det väl omöjligt att de inte blir det av detta. Hur mycket kommer man våga lita på någons åsikter och smak som har varit det roligaste och viktigaste med blogosfären? 

Det är väl en sak med företag som skickar "presenter" till de större bloggarna i hopp om att de ska nämnas positivt i dessa sammanhang (vilket jag har något minne av att det någon gång blev en nitlott för företaget som försökte få UnderbaraClara på deras sida). Sidor som Buzzador som även kör på samma taktik och skickar ut gratisprodukter i hopp om att det ska börja talas om produkten från konsumenternas håll (jag lyckades få godis, hudkräm, sjukt många deodoranter och en router därifrån för några år sedan) I och för sig är det också reklam, det kanske egentligen inte är så stor skillnad.. Eller? Jag fick plötsligt svårt att bestämma mig.. 

Hur som helst så känns det som att tjänsten kan få de som skriver bloggar (mest unga tjejer eftersom det är dessa som sajten vänder sig till) att skriva om produkter de egentligen inte känner till och inte har provat, fast jag kanske har helt fel, men undrar hur lång tid det tar innan cravings.se blir anmälda av konsumentverket. 

(och nu är jag rädd att jag faktiskt gör er intresserade för en tjänst jag tycker är fel)

2 kommentarer :

 1. Fast jag blir lite trött på att folk inte kan läsa med dem kritiska glasögonen på. Varför måste vi anpassa oss efter idioterna hela tiden?
  Inte för att jag vill att alla bloggar skall fyllas med reklam, men jag har full förståelse om någon fattig brud där ute (typ jag, jag är väldigt fattig) skulle vilja tjäna lite pengar på det där hon lägger ned så mycket tid på.

  Egentligen så kan man ju inte skilja på om jag skriver om en klänning från Gina tricot för att jag får betalt för det, eller om jag verkligen tycker om den där klänningen och bara vill berätta det för mina läsare.
  Visst, är det pengar bakom kanske jag inte tycker att den där klänningen är så söt och rar som jag skriver, men vad spelar det för roll egentligen? Jag tvingar ju ingen att hålla med mig, eller att köpa den...?
  Men å andra sidan, det är jäkligt fult att tjäna pengar i Sverige.

  Skrev visst en liten novell!

  SvaraRadera