onsdag, november 16

Den hemmagjorda ansiktsrengöringen del II


Jag är inne i någon slags experimentperiod, men varken sexuell eller modemässig sådan, snarare en sådan att jag blir lite sugen på att rensa ur kroppen med en detoxkur eller prova på att leva på rawfood en månad, köra balsammetoden och prova hemmakok på min egen stackars hy. Men, de tre första kräver ett sådant stort engagemang, så vi kör på det fjärde - huden. (ni kanske minns förra gången)


Den här blandningen, hittad här, är ett hemmavariant av så kallade pore-strips, sådana som drar ut smutsen ur porerna på utvalda ställen. Om ni ska göra detta själva så läs några tips längst ner i inlägget på saker jag lärde mig.

Receptet är mycket enkelt:
1 matsked gelatinpulver
2 matskedar mjölk
(Jag har ingen aning om ickeanimalisk gelatin fungerar, om ni provar så säg gärna hur det gick.)


Börja med att tvätta ansiktet. Blanda sedan mjölken och pulvret tills det blir klumpigt och fastnar ihop.


Värm det sedan på full effekt i mikrovågsugn ca 15 sekunder. Gelatinen löses upp och blir flytande.


Sen ska det på i ansiktet, relativt snabbt för det bli ju gelé sedan. Snygg blir man.


Låt det torka i ca 15 minuter eller tills du känner att det blir svårt att prata och ansiktet är helt stelt.


Då är det bara att börja slita och dra och se smutsen dras ur porerna. (det känns lite som att vara med i en science fictionrulle och du är den förklädda utomjordingen som nu ska visa sitt rätta jag under människomasken)


Men alltså, ibland gör det lite ont. Och direkt efteråt blir hyn såhär smickrande. Sen blir den mjuk och len, kanske ren också, och rodnaden går ner relativt fort.Men så till tipsen,

1. Man måste inte ta hela ansiktet, det är nog bättre att göra en liten mängd av blandningen och ta det på t.ex näsan eller där det behövs.
2. Undvik ögonbrynen, annars ryker de. Undvik även hårfästet av samma anledning och om du har en välodlad mustasch och ett skägg du vill spara: gör det inte.
3. Undvik ställen där hyn är känslig t.ex under ögonen och undvik läpparna.
4. Om du skulle få smeten på någon av dessa ställen så dra inte, försök tvätta bort det.

16 kommentarer :

 1. Hihi! Detta ska jag göra. Har läst om det på några amerikanska bloggar men sen glömde jag bort. Bra tips. Tjoho

  SvaraRadera
 2. Det vore trevligt att få se en efter-bild också, för det här ser ju inte direkt lockande ut. Mer som att huden fått en allvarlig allergisk reaktion än att det hänt något positivt...

  SvaraRadera
 3. Men hjälp! Att du vågade..

  SvaraRadera
 4. Oh... jag gillar nog anisktsmasker bättre om dom inte innehåller delar av döda djur... Inte så fräscht att kleta grisfett i ansiktet...

  SvaraRadera
 5. Hehehe det finns nog betydligt äckligare saker än grisfett i "vanliga ansiktsmasker"... Men det göms i fin färg och god lukt kanske.

  Finns det något att invända mot att använda gelatinblad istället för pulver? Borde gå va?
  Och kan man spara smeten eller måste man använda allt på samma gång?

  SvaraRadera
 6. Ok, jag läste på länken och det verkar inte vara en god idé att spara för det stelnar så fort och eftersom hon poängterar det så mkt antar jag att det inte är en bra idé att re-heat... :)

  SvaraRadera
 7. Fast jag köper inte "vanliga" ansiktsmasker, jag gör dom själv hemma, med avokado, honung, kokosolja och ibland med bikarbonat beroende på om man har torr eller fet hy :)

  SvaraRadera
 8. Åh detta är en favorit hos mig! Gillar att den är så himla enkel och göra och, som sagt, att man känner sig lätt science fiction-filmartad.
  Dock blev jag inte alls så röd och irriterad i huden! Men man är ju olika i sin hudtyp. Visst är det dock lite magiskt hur ren man känner sig i ansiktet efterpt?

  SvaraRadera
 9. Oj hjälp, man kanske ska pröva, men måste allt erkänna att jag blev lite skrämd när jag läste "gelatinpulver". :P

  SvaraRadera
 10. oj shit. fasen så smart! älskar sånna expriment!! :D

  SvaraRadera
 11. Jag kan tipsa om att använde ren honung i ansiktet. Jättebra om man har oren hy, för det är effektivt mot bakterier, men samtidigt skonsamt och binder fukt i huden.
  Sen är citronsaft och socker på en bomullsrondell en favorit när det kommer till hemmagjorda skrubbar (men skrubba försiktigt, sockret är egentligen lite för vasst för ansiktet). Citronsaften är i sig exfolierande och på mig tenderar det att dra upp pormaskar så de är lätta att få bort!
  Balsammetoden kan jag verkligen rekommendera för övrigt. Man får inte bara snyggt hår, det är dessutom en tidsbesparing i längden, jag behöver bara tvätta håret en gång i veckan numera!

  SvaraRadera
 12. jag brukar göra en skrubb på olja och florsocker, som skrivet ovan här så är vanligt socker lite väl grovt för ansiktet, florsocker skrubbar bättre än man kan tro! annars är också kaffesump + honung en favorit!

  SvaraRadera
 13. Jonna > Det låter däremot ganska så trevligt! ;D

  SvaraRadera
 14. Vet inte om du har testat det redan, men jag gillar att göra aspirin-masker, för mig med finnar och ärr fungerar det jättebra!

  SvaraRadera

 15. tjitt vad bra och spännande tips!

  SvaraRadera
 16. hade inte velat ha djurfett i fejjan. huuuhh...vet inte hur pass bra det är för huden heller med tanke på slaktdjurs föda.

  SvaraRadera