torsdag, juli 12

Den censurerade kritikenGenusfotografen kritiserar foton med fokus på hur det kvinnliga och manliga framställs. För ett tag sen tog han upp ett gäng bilder publicerade i Arlanda express. Bilderna var oerhört märkliga bara. Den kvinnliga superkocken försökte bland annat dricka vatten ur diskslangen i sina fashionkläder och superstylade hår. Det var en bra artikel på hur kvinnor ofta porträtteras i media och den spreds fort över nätet.

Spectacular Studios, agenturen som företräder fotografen, tog sedan kontakt med Genusfotografen och yrkade på olaglig publicering av fotografierna. Men det är uppenbart att det hela egentligen handlar om en agentur och en fotografs rykte.

Precis som Genusfotografen skriver i sitt inlägg, så är det märkligt att det i tryckt media är okej att publicera bilder och fotografier, utan fotografens tillstånd, för att kritisera. Men när det gäller digital publicering så är detta förbjudet. Bildkritik utan bilder blir en oerhört klurig situation.

Jag känner mig väldigt arg. Hur Spectacular Studios, eller rättare sagt ägaren av företaget, beter sig, vilka åsikter han uttrycker och framförallt de bilder han verkar förespråka.

Läs hela historien om hur Genusfotografen blev censurerad och 15 000 kronor fattigare.

3 kommentarer :

 1. Bra att du tar upp detta. Det är HELT sjukt ju.
  Ganska tydligt också på vilket massivt motstånd en möter när en vill belysa hur män förminskar kvinnor. Inte konstigt att många väljer att håller tyst eller undviker att kalla sig feminist.

  SvaraRadera
 2. Blev så HEMSKT arg när jag läste det här. Kan liksom inte ens få ordning på tankarna om det här, hjärnan är bara fylld av taggiga utropstecken.

  SvaraRadera
 3. Jag vill tillföra ett annat perspektiv till debatten som ofta glöms bort - handikappsperspektivet. http://pirre.eu/den-skeva-upphovslagen-ur-handikappsperspektiv.html

  SvaraRadera